Připomenutí naší první sezóny v I.B. třídě

23.12.2021 12:43

I.B třída rok prvý

Končí léto 2016, naše áčko vítězí v okresním přeboru Brna-venkova a postupuje do I.B třídy. Sen mnoha generací babických fotbalistů se stal skutečností. Když jsme před léty postoupili do OP a já se chlubil před otcem mého vrstevníka, bývalým hráčem a trenérem, řekl mně tehdy hrdě „ … já si pamatujuI.B třídu ….“. Tím mně chtěl naznačit, že on pamatuje úspěch daleko větší a ten náš postup zase tak obrovský úspěch není. Pro nás ovšem tehdy byl.

Bohužel se našeho postupu do krajské soutěže nadožil. Co mě ještě více mrzí, že se těchto okamžiků nedožili Jaroslav Blažík, dlouholetý předseda našeho klubu, nebo Miloš Pidra dlouholetá akvizice babických fotbalistů, jednatel a dobrá duše, který pro fotbal v naší obci doslova žil.

Před zahájením mistrovských bojů sehráli naši chlapci dvě střetnutí. V prvním kole krajského poháru vyřadili Rajhrad 4:3 a s Medlánkami se rozešli nerozhodným výsledkem 1:1. Velkou ztrátou pro naše mužstvo byl přestup našeho kanonýra Martina Kučery do Startu Brno, jež mu nabídl takové podmínky, kterým coby student vysoké školy nemohl odolat. Chlapci se s ním rozloučili a popřáli mu hodně štěstí v novém působišti.

Mistrovská sezona začala doma s Jedovnicemi, které jsme se štěstím porazili 1:0 a v dalším zápase rovněž derby v Rudici naopak smolně prohráli 2:3.

Poté jsme podlehli doma Čebínu 0:2, takže vstup do soutěže nebyl nijak oslnivý.

Vše se zlomilo na hřišti jednoho z favoritů soutěže, mužstva Pačlavic, odkud naši hoši po bojovném výkonu odvezli tři body. Potom následovala vítězná série.

Slavkov odešel z našeho hřiště bez bodu poražen 4:2, ve Vilémovicích získali naši hráči vítězstvím 3:1 další tři body a Rájec odešel z Babic s tzv. bůrem, tedy porážkou 5:0.

Zde je zmínka v okresním plátku Rovnost v následující den “Babice nad Svitavou, ve šlágru 8. kola I.B třídy sk. A v zápase o druhé místo Rájec-Jestřebí, a kdo čekal napínavý duel, mýlil se. Domácí hlavně ve druhé půli dominovali a vyhráli vysoko 5:0. Zápas sledovalo 220 diváků“. Co k tomu dodat?

Další mistrák nás zavedl na hřiště vedoucího Startu na Lesnou.

Domácí hráli velmi dobře a my jim důstojně sekundovali. Po brankách Kuby Dobeše a Pepy Doležala vedli naši 2:0.

Ve druhé půli domácí zvýšili tlak a s pomocí rozhodčího, který odpískal velice spornou penaltu, vyrovnali. Martin Kučera vstřelil vítěznou branku Brňanů, takže naše mužstvo prohrálo 2:3.

Závěr podzimní sezony jsme zvládli až nečekaně dobře.

Nejprve jsme v dramatickém zápase vyhráli 1:0 v Černé Hoře, doma remizovali s Podolím. Poslední dvě mistrovská utkání patřila nám. Nejprve jsme zaskočili Slovan Brno na jeho hřišti, kde chlapci získali tři body za vítězství 2:0.

V posledním domácím zápase jsme deklasovali soběšické hráče v poměru 6:0. V posledním podzimním kole nás porazili lipovečtí v divokém zápase s hektickým koncem s penaltou a vyloučením, kdy naši neudrželi nervy na uzdě.

Svojí troškou do mlýna přispěli i rozhodčí. To však naše chlapce neomlouvá a neměly by se podobné situace opakovat.

Zimní příprava probíhala v adamovské hale v týdnu doplněna nedělními dopoledny v babické tělocvičně. V přípravných utkáních naše hráče porazily Moravská Slávia 4:1, Medlánky 6:1, remíza s Řícmanicemi 1:1 a hubené vitězství 1:0 nad Zbraslaví. Výkony nic moc a už tu byly mistrovské boje.

Vstup do soutěže byl přímo katastrofální. Úvodní čtyři kola 0 bodů.

Lipovec u nás vyhrál 2:0, poté jsme padli v Jedovnicích 1:3. Rudice, ač prohrávala v Babicích 13. min před koncem 1:2 si odvezla tři body za vítězství 3:2. V Čebíně to bylo herně slušné, ale za 1:0 brali body domácí.

V pátém jarním kole se naši chlapci konečně chytli a porazili Pačlavice 3:1.

Průběh další části jarní sezony se podobal houpačce. Ve Slavkově, kam nás zavedlo další kolo, hráli naši, tak jako proti Rudici, bez naší brankářské jedničky Petra Míčka a dostali 3:0. Doma Vilémovice 5 :2, v Rájci 0 bodů za 1:2.

Suverénní a jasně vedoucí Start Brno nám nadělil 4:1 a navíc se těžce a dlouhodobě zranil náš elitní útočník Jakub Dobeš.

Další tři zápasy naši borci zvládli skvěle, když doma porazili Černou Horu 3:0, vyhráli 1:0 v Podolí a deklasovali brněnský Slovan 5:2.

Prvý rok našeho působení v krajské soutěži zakončili naši hráči a to opět bez brankáře Petra Míčka porážkou 0:3 v Soběšicích.

 

Z hlediska působení našich hochů v I.B třídě jsme nehráli v žádném případě druhé housle,

 

Celková bilance.

 

7. Babice 26 13 1 12 53:44 40

 

Postoupil zcela suverénně Start Brno a sestoupila blanenská mužstva

Černá Hora a Rudice.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.